Sopsortering för miljön

Det fanns en tid, för inte så länge sedan, när vi kastade allt vårt skräp i en och samma hink, som sedan åkte ut i soptunnan. Ständigt överfulla soptunnor och soptippar som bara växte och växte hörde till vardagen. Som tur var fanns det någon som insåg att något måste göras för att minska sopberget, och istället ta till vara det som gick. Idag är det nog inte många som skulle kunna tänka sig att trycka ner tomma flaskor och utlästa dagstidningar i hushållets sopkärl. Att samla glasflaskor för sig, och lämna in som returglas är numera det naturliga förfaringssättet, och det bidrar inte bara till att sopberget minskar. Eftersom glaset kan återvinnas minskar också användningen av råvaror för att tillverka nytt glas. Samma sak gäller också papper och plast.

Hela detta revolutionerande nytänkande har faktiskt slagit igenom ganska snabbt, och idag säger vi inte längre soptipp utan återvinningsstation, eftersom största delen av vårt avfall faktiskt går att återvinna.

Kanske är det också sopsorteringen som de flesta numera gör utan att blinka, som fått många fler att få upp ögonen för vår miljö. När man börjar sopsortera sitt avfall är det också ganska naturligt att man funderar på varför, och vilken nytta det kan göra. Att dra ner på de ständigt växande sopbergen är förstås också en viktig del av sopsorteringen. Men, förmodligen är nog återvinning för att spara på vår miljö och våra naturresurser något som ligger många människor ännu varmare om hjärtat. Att man bara genom att sortera sina egna hushållssopor kan vara med och bidra till att man kan göra nytt glas av gamla flaskor, eller nytt papper av det gamla, istället för att bara slänga, och använda mer råvaror för att tillverka nytt. Att verkligen känna att man gör en insats för miljön, är säkert en bidragande orsak till att så många är så flitiga och noggranna i sin sopsortering.

Har man bara kommit in i rutinerna, och vet hur man ska sortera sina sopor, är det heller inget stort problem. Dessutom finns det idag så många bra, praktiska och även snygga kärl, för att enkelt kunna sopsortera redan i köket, eller var man nu väljer att ha sina sopsorteringskärl. Snygga, smarta lösningar som kan placeras var som helst i huset gör förstås det hela roligare, och när var och en i familjen vet var man lägger de olika sakerna för att de ska hamna rätt i återvinningen, går sorteringen som en dans.

Posted in Okategoriserade

Kommentera